Εταιρικά νέα ◦ 05—07—2022
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υψηλή συμμετοχή και διακεκριμένοι ομιλητές στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Εταιρικά νέα ◦ 05—07—2022

Για 8η χρονιά, το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιήθηκε ζωντανά ενώ μεταδόθηκε και ψηφιακά, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου. Το Συνέδριο διοργανώνεται από την GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε ετήσια βάση και φέτος συγκέντρωσε περισσότερους από 1.200 συνέδρους από όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στον αγροδιατροφικό κλάδο, αλλά και από τον πολιτικό κόσμο, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και Δημόσιας Διοίκησης.

Με αντικείμενο που άπτεται του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και των προτεραιοτήτων και προϋποθέσεων για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων στη χώρα μας, το φετινό Συνέδριο έδωσε έμφαση στην «πράσινη» αρχιτεκτονική και τις «πράσινες» απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, στις στρατηγικές προτεραιότητες για την ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή, τις υποδομές για την τόνωση της υπαίθρου και τη στήριξη των συλλογικών σχημάτων μέσα από μια σειρά από ομιλίες και παρουσιάσεις από διακεκριμένα στελέχη του χώρου της αγροδιατροφής. Μάλιστα, 25 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το ρόλο της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας στην επόμενη ημέρα για τον πρωτογενή τομέα, ενώ αναζήτησαν λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου αναφέροντας τον καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό του και το γεγονός ότι αφουγκράζεται τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, τόσο χρονικά όσο και θεματικά. «Το Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ δίνει από το 2014 αδιαλείπτως το ‘παρών’ στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την αγροτική πολιτική στην Ελλάδα και την ΕΕ», δήλωσε, ενώ κατέληξε ότι «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας αποτελεί μονόδρομο και ‘θεραπεία’ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος».

Η επίτιμη ομιλήτρια Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Χανίων και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η ΚΑΠ αποτελεί διαχρονικά μια πολύτιμη εργαλειοθήκη για τους αγρότες και τη γεωργία. «Μπορούμε ίσως να ασκήσουμε κριτική στην ΚΑΠ για το κατά πόσο έχει πετύχει τους, κατά περίπτωση, στόχους της, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις των καιρών. Η γνώση, η τεχνολογική καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν εγκάρσιους στόχους της νέας ΚΑΠ, ενώ η ενίσχυση της συνεργασίας και των συλλογικών σχημάτων, προτεραιότητα και αναγκαιότητα», υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος Μπαρλιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας και Αντιπρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των αγροτών είναι αυξημένες. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του τομέα, με στοιχεία και τεκμηρίωση. Οι αγρότες ζητούν δικαιοσύνη από τη νέα ΚΑΠ». Παράλληλα, σημείωσε τη σημασία επένδυσης στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, ενώ επεσήμανε τον σπουδαίο ρόλο των αγροτικών συνεταιρισμών για τη βιωσιμότητα της γεωργίας στο τρέχον δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.

«Η ΚΑΠ 2023-2027 φέρνει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που επικεντρώνεται στην πρόληψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η εφαρμογή της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι εργαλείο και όχι πανάκεια ή αυτοσκοπός», είπε ο Δημήτρης Καπνιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά τη δική του ομιλία, εξηγώντας ότι η ευφυής γεωργία αποτελεί σύμμαχο στο αύριο όχι μόνο της γεωργίας, αλλά και της κοινωνίας, γενικότερα.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διαθέτει ευρωπαϊκή ακτινοβολία ενώ και αυτή τη φορά αποτέλεσε ένα ουσιαστικό εργαλείο ενημέρωσης των εμπλεκομένων στον εγχώριο πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και εθνικές εξελίξεις που τον αφορούν, καθώς και μία πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών, συμβάλλοντας στην προώθηση του δημοσίου διαλόγου σε σχέση με το μέλλον του.

Για άλλη μία χρονιά, η NEUROPUBLIC ήταν χρυσός χορηγός του Συνεδρίου, αποδεικνύοντας και πάλι ότι στηρίζει αδιάλειπτα τον Έλληνα παραγωγό. Άλλωστε, η στενή της σχέση με την GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η συνεχής υποστήριξη των στόχων και των πρωτοβουλιών της, η πολύτιμη συμβολή της σε επιχειρησιακό επίπεδο, την καθιστούν έναν από τους πλέον σημαντικούς παίχτες στον μετασχηματισμό –και δη τον ψηφιακό μετασχηματισμό– της ελληνικής υπαίθρου.

Μεγάλη έρευνα για τον αγροτικό τομέα

Παράλληλα, στην πρώτη ημέρα του Συνεδρίου παρουσιάστηκε και η μεγάλη Πανελλαδική Έρευνα για τον Αγροτικό Κλάδο που πραγματοποίησε η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της εταιρείας Kάπα Research, για το επίπεδο ετοιμότητας και ευαισθητοποίησης των αγροτών σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η έρευνα αφορούσε Έλληνες πολίτες με κύρια απασχόληση τη γεωργική παραγωγή και κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα. Τα δε αποτελέσματά της αποτέλεσαν τροφή για περαιτέρω σκέψη και συζητήσεις από τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο.