Εταιρικά νέα ◦ 10—02—2025
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Το πειραματικό και έξυπνο οινοποιείο, SMARTWINERY βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή της NEUROPUBLIC.

Εταιρικά νέα ◦ 10—02—2025

– Η κοινοπραξία του έργου SMARTWINERY αποτελείται από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια, την εταιρεία Agrovin, την Wine Technology Platform και την ελληνική εταιρεία NEUROPUBLIC.
– Το SMARTWINERY διαθέτει προϋπολογισμό άνω των 3 εκατ. ευρώ και έχει λάβει χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Διαπεριφερειακών Επενδύσεων για την Καινοτομία (I3) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μαδρίτη, 30 Ιανουαρίου 2025 – Την περασμένη Τρίτη, η Agrovin (Alcázar de San Juan) φιλοξένησε την εκδήλωση παρουσίασης του πειραματικού και έξυπνου οινοποιείου SMARTWINERY. Πρόκειται για μια συνδεδεμένη μονάδα, εξοπλισμένη με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου που φέρει το όνομά της. Στο έργο αυτό συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Μούρθια, η εταιρεία Agrovin, η Wine Technology Platform και η ελληνική εταιρεία NEUROPUBLIC.

Η Sofía León, Business Development Manager της Agrovin, καλωσόρισε τους περίπου 40 παρευρισκόμενους στην εκδήλωση παρουσίασης του πειραματικού οινοποιείου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία εδώ και περισσότερα από 65 χρόνια, με στόχο την παροχή αποδοτικών συστημάτων και λύσεων οινοποίησης σε οινοποιεία παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, η Encarna Gómez, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια, παρουσίασε το έργο SMARTWINERY, το οποίο, μετά από ένα έτος υλοποίησης, κατάφερε να δημιουργήσει μια βιομηχανική πιλοτική μονάδα που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις στον εξοπλισμό και την τεχνολογία. Η μονάδα αυτή είναι διαθέσιμη για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να την αξιοποιήσουν για την παραγωγή του κρασιού τους.

Ο Ricardo Jurado, Τεχνικός Διευθυντής της Agrovin, παρουσίασε τη διαδικασία σχεδιασμού και λειτουργίας της μονάδας, δίνοντας έμφαση στα μηχανήματα και την κατοχυρωμένη τεχνολογία που είναι ήδη διαθέσιμα στο πειραματικό οινοποιείο. Επιπλέον, ανέλυσε τα πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί για τον τρύγο του 2024, εστιάζοντας στην παραγωγή κρασιών από τις ποικιλίες Patricia και Tempranillo, καθώς και τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου.

Τέλος, η Victoria Humanes, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Wine Technology Platform, πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τη σημασία της επικοινωνίας σε ευρωπαϊκά έργα όπως το SMARTWINERY, επισημαίνοντας ότι «μια καλή στρατηγική επικοινωνίας συχνά κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός επιτυχημένου έργου και ενός που περνά απαρατήρητο».

Μια έξυπνη και συνδεδεμένη αποθήκη οίνου

Μετά τις παρουσιάσεις, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το πειραματικό οινοποιείο του SMARTWINERY, σε μια ξενάγηση με επικεφαλής τον Ricardo Jurado, Τεχνικό Διευθυντή της Agrovin. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο τον Ricardo Jurado εξήγησε ότι το οινοποιείο διαθέτει τέσσερις διαφορετικές ζώνες: την περιοχή υποδοχής του τρύγου, τη ζώνη ζύμωσης, την περιοχή φιλτραρίσματος και εμφιάλωσης και τον χώρος παλαίωσης.

Ο Ricardo Jurado, παρουσίασε τον πιο καινοτόμο εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί από το Τεχνολογικό Τμήμα της εταιρείας, επισημαίνοντας παράλληλα τη συνδεσιμότητα ακόμη και του πιο παραδοσιακού εξοπλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πνευματικό πιεστήριο νέας γενιάς με οργανικό πλάγιο φίλτρο.

Στη ζώνη ζύμωσης του SMARTWINERY, η διαδικασία πραγματοποιείται σε δεξαμενές χωρητικότητας 150L, 500L και 1.500L, οι οποίες διακρίνονται σε γενικές, αυτοαδειάσιμες και ισοβαρικές – οι τελευταίες απαραίτητες για την παραγωγή αφρωδών οίνων). Στη συνέχεια, παρουσίασε τις διαφορές ανάμεσα στην περιοχή φιλτραρίσματος και την περιοχή εμφιάλωσης. Στην πρώτη περιλαμβάνονται εξοπλισμοί όπως πλάγια φίλτρα, φυγοκεντρητές και μικροφίλτρα. Παράλληλα, ανέδειξε τον υπερηχητικό εξοπλισμό, που αποτελεί μια από τις μοναδικότητες του SMARTWINERY, καθώς και τα συστήματα ιοντοανταλλαγής με ρητίνες και διαχείρισης αερίων.

Στη ζώνη εμφιάλωσης, τα βασικά στοιχεία ήταν η μηχανή εμφιάλωσης και φελλοποίησης και η μηχανή ετικετοποίησης και καψουλοποίησης, που ολοκληρώνουν τη διαδικασία εμφιάλωσης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός για αφρώδεις οίνους, όπως η ισοβαρική γεμιστική μηχανή και η μηχανή τοποθέτησης κλωβού φελλού, καθώς και άλλες λύσεις όπως το σύστημα πλήρωσης “Bag in Box”. Τέλος, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη ζώνη παλαίωσης, η οποία περιλαμβάνει τρεις δρύινους βαρελοθήκες (γαλλικές και αμερικανικές) και ένα βαρέλι ειδικά σχεδιασμένο για ζύμωση λευκών οίνων και παλαίωση πάνω στις οινολάσπες.

Ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά του SMARTWINERY είναι οι αισθητήρες συνδεσιμότητας, όπως τα έξυπνα πώματα που αναπτύχθηκαν από την Agrovin, τα οποία επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση δεδομένων μέσω ενός ψηφιακού πίνακα ελέγχου που βρίσκεται στην πιλοτική μονάδα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να τον δοκιμάσουν, παρακολουθώντας τη διαχείριση αντλήσεων, το δυναμικό οξειδοαναγωγής (redox) καθώς και τη μικρο- και μακρο-οξυγόνωση.

SMARTWINERY: Σε συνεχή εξέλιξη

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια τεχνική συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των τεχνολογιών 4.0 στα οινοποιεία. Οι εκπρόσωποι οινοποιείων από όλη τη χώρα είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους για εφαρμογές, η χρήση των οποίων θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδιαφέρουσα στη διαδικασία οινοποίησης.

Επιπλέον, το SMARTWINERY συνεχίζει να εργάζεται στην εγκατάσταση του συστήματος αισθητήρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνδεση του οινοποιείου και να καταστεί δυνατός ο ακριβής έλεγχος πολλαπλών παραμέτρων που εμπλέκονται στη ζύμωση, την παλαίωση και την αποθήκευση του κρασιού.

Για να κλείσει η ημέρα με μια γευστική νότα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πρώτα κρασιά που παρήχθησαν στο πειραματικό οινοποιείο του SMARTWINERY, από τις ποικιλίες Tempranillo και Patricia.

Ποιος συμμετέχει στο SMARTWINERY;

Το διεθνές έργο SMARTWINERY ξεκίνησε στο τέλος του 2023 με στόχο την βελτιστοποίηση της διαδικασίας οινοποίησης μέσω της δημιουργίας ενός έξυπνου οινοποιείου, προκειμένου να μειωθούν τα κόστη και να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα των παραδοσιακών οινοποιείων, ενώ παράλληλα μειώνονται οι χρόνοι επεξεργασίας και βελτιώνεται η ποιότητα του κρασιού. Για την υλοποίησή του, το έργο διαθέτει προϋπολογισμό 3.052.896,18€ και έχει λάβει χρηματοδότηση 2.137.027,32€ από τον Μηχανισμό Διαπεριφερειακών Επενδύσεων για την Καινοτομία (I3) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF).

Το SMARTWINERY επικεντρώνεται στην εγκατάσταση ενός πειραματικού οινοποιείου εξοπλισμένου με την πιο καινοτόμο τεχνολογία της Agrovin, η οποία εφαρμόζεται στις κύριες φάσεις παραγωγής και είναι ενσωματωμένη σε μια ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων.

Η ελληνική εταιρεία NEUROPUBLIC, ως ειδική στην ανάπτυξη ενσωματωμένων εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων, θα συμμετάσχει στην αναγνώριση των κατάλληλων τεχνολογιών ανίχνευσης και ενεργοποίησης, οι οποίες θα ενσωματωθούν με την πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων και το σύστημα λήψης αποφάσεων.

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο της Μούρθια, εκτός από το συντονισμό του έργου, θα είναι υπεύθυνο για την ανάλυση και παρακολούθηση των κρασιών που παράγονται στο νέο πειραματικό οινοποιείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη ποιότητά τους.

Τέλος, η Wine Technology Platform, ως εθνικός οργανισμός για την προώθηση της Ε&Α&Ι στον τομέα του κρασιού, είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία του SMARTWINERY καθώς και για τη μετάδοσή του στον εθνικό και διεθνή οινοποιητικό τομέα.