Εταιρικά νέα ◦ 21—10—2024
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Καθοριστική η τοποθέτηση του Γιάννη Μαυρουδή στο πάνελ του OLYMPIA FORUM V

Εταιρικά νέα ◦ 21—10—2024

Ο Αντιπρόεδρος της NEUROPUBLIC, κ. Γιάννης Μαυρουδής, εστίασε στη σημασία του Έργου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Γεωργικού Τομέα κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ της θεματικής ενότητας «ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Olympia Forum V.

Το συγκεκριμένο πάνελ, το οποίο οργανώθηκε από τη diaNeosis το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Αμαλία Ολυμπία, Αίθουσα Δάφνη, επικεντρώθηκε σε επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και τη λύση σε ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και επηρεάζουν τον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα και τελικά τον καταναλωτή.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μαυρουδής δήλωσε ότι “η DigiAgri, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι μία οριζόντια προτεραιότητα στην ΚΑΠ, το βλέπει με πολύ μεγάλη προσοχή, έχει τη διάθεση να δει πώς θα εφαρμοσθεί στη χώρα μας, πώς τρέχει, και από εκεί και πέρα να το πάρει σαν role model και να το πάει και στις υπόλοιπες χώρες προς εφαρμογή. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας πρωτοπορεί στον αγροτικό τομέα, είναι αυτή που πρώτη τρέχει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και θα έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση της κι αλλού”.

Τόνισε παράλληλα, πως “ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις διαδικασίες είναι οι εργάτες γης και πώς θα προσελκύσουμε νέους παραγωγούς στην αγροτική παραγωγή, καθώς υπάρχουν καλλιέργειες, αλλά όχι άτομα για να τις καλλιεργήσουν”.

Ο ίδιος εξήγησε αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο “Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα”- Γεωργία με Ευφυΐα, λέγοντας “καλωσορίσαμε ένα Έργο το οποίο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αφορά μία πανελλαδική υποδομή ώστε να συλλεχθούν δεδομένα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω του G-Cloud σε όλους τους Φορείς, Ερευνητικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια κ.λπ., τριών χιλιάδων σταθμών σε πρώτη φάση (με δυνατότητα επέκτασης), 50 drones, 50 πειραματικών αγροτεμαχίων σε όλη τη χώρα σε 21 διαφορετικές καλλιέργειες- τις πιο κρίσιμες παραγωγικές/εξαγωγικές, με το μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα- και διαστημικά δεδομένα (…)  Στα πειραματικά αγροτεμάχια θα δημιουργηθούν μοντέλα πρόβλεψης σχετικά με την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία, τα οποία θα ξεκινήσουν και μετά θα δοθούν σταδιακά σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ώστε να μπορέσουν να κάνουν περεταίρω επεξεργασία των αλγορίθμων και ανάπτυξη”.

Στη συνέχεια, ο ίδιος μίλησε για τη δυνατότητα που το εν λόγω Έργο δίνει στους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι “όλα τα συστήματα θα κρέμονται κάτω από μία κεντρική πλατφόρμα στο G-Cloud, με 13 διαφορετικά υποσυστήματα για όλους τους τομείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- είτε μιλάμε για ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ- που θα τροφοδοτούν και θα δίνουν υπηρεσίες στους παραγωγούς αρχικά και μετά στις διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.”

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Μπένος, Συνιδρυτής gyri.gr, Researcher, Zuyd University of Applied Sciences, Μιχάλης Καθαράκης, Αντιπρόεδρος, Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης.