Εταιρικά νέα ◦ 20—02—2023
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με «όπλα» την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία η NEUROPUBLIC στο 11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

Εταιρικά νέα ◦ 20—02—2023

Με τη δυναμική συμμετοχή επιχειρηματιών, εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, φορέων και οργανώσεων καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, το 11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την υποστήριξη της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του. Τίτλος του, «Σύγχρονα Αγροδιατροφικά Συστήματα στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας: Ξεκλειδώνοντας το Μέλλον» και θεματολογία που κινήθηκε από τις προκλήσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας, τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο παραγωγής και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα.

Η εταιρεία NEUROPUBLIC, σταθερή στις προσπάθειές της για την ψηφιοποίηση της αγροδιατροφής, όχι μόνο έδωσε το «παρών» στην ημερίδα, αλλά και ήταν χρυσός χορηγός της.

Μάλιστα, ο Ιωάννης Μαυρουδής, μέλος ΔΣ της NEUROPUBLIC, συμμετείχε στο Συνέδριο στο πλαίσιο πάνελ με τίτλο «Έρευνα και Καινοτομία στη Γεωργία 4.0» και μίλησε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι νέες τεχνολογίες στην αγροδιατροφή, αλλά και για το ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που υπόσχεται μεγαλύτερη και πιο ποιοτική παραγωγή με λιγότερους πόρους. Την ίδια στιγμή, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας στην υλοποίηση των στόχων της νέας ΚΑΠ 2023-2027 και, συγκεκριμένα, στην επίτευξη της προσπάθειας να μειωθεί ο αντίκτυπος της γεωργίας στο περιβάλλον και το κλίμα, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστούν αρνητικά η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα.

«Σήμερα, η τεχνολογία αναγκαστικά περνάει στο χωράφι», υποστήριξε ο κ. Μαυρουδής εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφής, ενώ τόνισε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι απαραίτητος για να εισχωρήσει η τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία. «Πρέπει ο ίδιος ο παραγωγός να πειστεί ότι αυτό είναι το μέλλον», εξήγησε .

«Ως εταιρεία ακολουθούμε μια πιο ολιστική προσέγγιση», τοποθετήθηκε ο κ. Μαυρουδής εξηγώντας τη φιλοσοφία πίσω από το σύστημα gaiasense, για να καταλήξει: «Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ότι ξεκινήσαμε αρκετά νωρίτερα από όλους τους υπόλοιπους και έχουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε έξι χώρες, στην Ευρώπη και τη Β. Αφρική. Και ευελπιστούμε όλο αυτό το παράδειγμα που δίνουμε, πώς δηλαδή η ευφυής γεωργία μπορεί να γίνει εύκολα και σε ένα κόστος προσιτό για τον Έλληνα αγρότη, να βρει εφαρμογή».

Στο Συνέδριο συμμετείχαν τόσο Έλληνες όσο και ξένοι ομιλητές διεθνούς κύρους, όπως ο Νίκος Παπαχρυσανθόπουλος Εμπορικός Σύμβουλος, Foreign Commercial Service, Διοίκηση Διεθνούς Εμπορίου Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α., ο Divine Njie, Αναπληρωτής Διευθυντής, Food Systems and Food Safety Division του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ή η Φοίβη Kουντούρη Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE) και η Laura Lawson Εκτελεστική Διευθύντρια, New Jersey Agricultural Experiment Station and Executive Dean School of Environmental and Biological Sciences του Πανεπιστημίου Rutgers.

Παρακολουθήστε το Συνέδριο Αγροτεχνολογίας και την τοποθέτηση του Ι. Μαυρουδή, ΕΔΩ