Εταιρικά νέα ◦ 28—01—2022
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το σύστημα gaiasense της NEUROPUBLIC προειδοποιεί τους αγρότες για την κακοκαιρία

Εταιρικά νέα ◦ 28—01—2022

Πολικές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις. Η «Ελπίδα» έσπειρε το χάος σε μεγάλο κομμάτι της χώρας. Ήταν, όμως, οι αγρότες προετοιμασμένοι; Και ποιος ο ρόλος του συστήματος gaiasense της NEUROPUBLIC;

Για πολλούς, η έντονη χιονόπτωση στο τέλος Ιανουαρίου αποτέλεσε ένα ειδυλλιακό διάλειμμα από την καθημερινότητα. Για άλλους, μια ταλαιπωρία χωρίς τέλος. Για τους αγρότες, ωστόσο, η κακοκαιρία «Ελπίδα» ήταν άλλη μια υπενθύμιση ότι η σωστή προετοιμασία σώζει… σοδειές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες σε όλη σχεδόν τη χώρα, υπήρξαν κάποιοι που έλαβαν έγκαιρα πληροφόρηση και φρόντισαν να προστατεύσουν την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC είχε ενημερώσει τους συνεργαζόμενους παραγωγούς για την πορεία του καιρού μέσω εξατομικευμένων προειδοποιήσεων (SMS). Μάλιστα, τα alerts από το σύστημα έγιναν σε καθημερινή βάση, προκειμένου να έχουν οι αγρότες συνεχόμενη πρόβλεψη ακριβείας και να προλάβουν να δράσουν ανάλογα.

Ειδοποιήσεις που κάνουν τη διαφορά

Με την ευφυή γεωργία, η «κατά προσέγγιση» μετεωρολογική ενημέρωση είναι παρελθόν. Και αυτό γιατί στην περίπτωση του πρωτοποριακού συστήματος gaiasense που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία NEUROPUBLIC, παρέχονται εξειδικευμένα μετεωρολογικά μεγέθη. Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Το gaiasense δίνει τριήμερη πρόγνωση καιρού, συγκεκριμένα για την περιοχή που βρίσκεται η κάθε αγροτική εκμετάλλευση και όχι γενικευμένα για όλο τον νομό. Τα στοιχεία δε που παρέχει είναι ακριβείας και σε πραγματικό χρόνο και έτσι ο αγρότης έχει σχεδόν «ζωντανή» εικόνα για τις καιρικές συνθήκες στο χωράφι του χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθεί διαφορετικές ιστοσελίδες ή δελτία για να δει περίπου τι καιρό θα κάνει την επόμενη ημέρα.

Επιπλέον, το gaiasense προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χαλάζι, παγετός, έντονη βροχόπτωση, καύσωνας κλπ. 48 ώρες πριν συμβούν. Ακόμη και αν αυτή η πιθανότητα είναι της τάξης του 10%, το σύστημα στέλνει ειδοποίηση με SMS με την πιθανή ώρα εμφάνισης του φαινομένου. Έτσι, ο αγρότης έχει χρόνο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την καλλιέργειά του.

Η επιστήμη πίσω από τον καιρό

Ρωτήσαμε τον ατμοσφαιρικό φυσικό-μετεωρολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Τσαρπαλή να μας εξηγήσει πόσο ακριβείς είναι οι προβλέψεις που λαμβάνει κανείς από το gaiasense και γιατί να το επιλέξει ένας αγρότης έναντι του ανταγωνισμού.

«Οι προβλέψεις του συστήματος gaiasense είναι ιδιαίτερα ακριβείς, καθώς εκτελούνται σε υψηλές χωρικές αναλύσεις, σε αντίθεση με υποδεέστερες χωρικές αναλύσεις προγνώσεων που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Επίσης, οι προγνώσεις είναι πιθανολογικές, δηλαδή εκτελούνται πολλαπλά σενάρια ώστε να εξάγεται και η πιθανότητα πραγματοποίησης του οποιουδήποτε εντόνου/ακραίου καιρικού φαινομένου. Τέλος, αξιοποιούνται και τα δεδομένα των αγρομετεωρολογικών σταθμών του gaiasense (κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό), ώστε η πρόγνωση να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών. Για παράδειγμα, οι παγετοί που είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για τις καλλιέργειες, προβλέπονται πολύ καλύτερα σε σύγκριση με άλλες προγνώσεις που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο», εξηγεί.

Όσο για το πώς μπορεί το gaiasense να παρέχει τόσο λεπτομερείς και ακριβείς προγνώσεις, η απάντηση είναι απλή. Το σύστημα gaiasense διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών στις αγροτικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 300 σταθμούς και πρόβλεψη να αυξηθούν σημαντικά στο επόμενο διάστημα. Επιπλέον, το gaiasense πέραν των δεδομένων από τους σταθμούς, αξιοποιεί και δορυφορικά δεδομένα, ώστε τα μετεωρολογικά προγνωστικά μοντέλα να εξασφαλίζουν στους αγρότες προβλέψεις υψηλής ακριβείας.

Προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψιν τους τόσο το μικροκλίμα της κάθε περιοχής όσο και τις ανάγκες της εκάστοτε καλλιέργειας. Έτσι, με σύμμαχο την ευφυή γεωργία και, συγκεκριμένα, το gaiasense, ο αγρότης έχει ήσυχο το κεφάλι του και η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών παύει να αποτελεί σπαζοκεφαλιά.